Beszámoló a Parádsasvári „Tulipános Vendégház” elnevezésű palóc falusi szálláshely kialakításáról

2022 őszére készültünk el egy régi, vályogból épült parasztház bővítésével és felújításával, melyet a Széchényi 2020 pályázat segítségével sikerült megvalósítani.

A pályázat során a helyben készült vályog falazatra népi építészet jegyeit hordozó gerenda födém lett kialakítva. A tetőszerkezet már egyben modern stílussal keveredik és ehhez igazodva a napelem rendszert is úgy választottuk meg, hogy teljesen bele simuljon a tető síkjába, ezért cserépbe integrált napelem rendszert telepítettünk. A homlokzat is szolidan díszes, a tetőkialakítás módja (kontyolás) és a szarufa végek faragása és visszatükrözi a palóc jegyeket.

A belső burkolatok és festés megválasztásánál is ügyeltünk a természetességre, hiszen célunk volt az egészséges belső klíma megteremtése.

A régi épület kb 50 m²-ét további 60 m² belső térrel és 70 m² terasszal növeltük meg. Ez a viszonylag nagy terekkel rendelkező vendégház 2*2 fő részére, valamint 2 fő pótágyon való kényelmes elhelyezésére alkalmas. A konyha és a terasz méretéből adódóan lehetőség van kisebb rendezvények tartására is (pl: nagyobb baráti, családi összejövetelek, kis létszámú napi tanfolyamok, stb.)
A pályázat részeként létrejöttek helyi vállalkozókkal való együttműködések is. A helyben palackozott Parádi víz kínálatát is meg lehet tekinteni, lehet kóstolni. Valamint csupán néhány utca távolságra elsétálva a vendégek meg tudják tekinteni egy helyi mester ólomkristály termékeit és még a csiszolás folyamatába is betekinthetnek.

A nálunk vendégeskedők számára két autónak megfelelő parkolóhely lett kialakítva. További szolgáltatásaink: ingyenes wifi használat, kerékpár használat, bográcsozás és készülünk túrajavaslatokkal is, hiszen a vendégház közvetlenül az erdő mellett helyezkedik el és számos jelölt túraútvonal közül lehet választani.