Sirocave barlang szobák – Projekt ismertető

A Vidékfejlesztési Program keretén belül az Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-29-1-17 kódszámú, Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület – Falusi turizmus a hagyományok és értékek jegyében című felhívás alapján a 3021991708 számú projektre a SIROCAVE Kft. 14 955 003 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. „A SIROCAVE Barlang Szobák kialakítása” című projekt Sirok településen, a Vörös utca 31. szám alatt, a 407. helyrajzi számú ingatlanon valósult meg, összköltsége 21 364 292 Ft volt, a támogatás intenzitása pedig 70%.

A SIROCAVE Kft. 2015 óta üzemelteti a SIROCAVE Barlang Apartmanok szálláshelyet, amely egy igazán különleges szálláshely, hiszen az apartmanok barlanglakásokból kerültek kialakításra. Ez a szálláshely egyéb szálláshely kategóriában üzemel, 8 apartmanból áll, mindegyikben szoba-konyha-fürdőszoba található, a szálláshely összesen 16 férőhelyes. A szálláshely viszonylag magas kihasználtsággal működik egész évben, ez köszönhető egyrészt a különleges kialakításának, másrészt a számtalan szolgáltatásnak, amelyeket az ide érkező vendégek igénybe vehetnek. A SIROCAVE Kft. a szálláshely-szolgáltatáson felül étkezést és különböző programlehetőségeket – akár kedvezményes csomagajánlatban – biztosít a vendégeinek.

A korábbi szálláshely magas kihasználtságára alapozva a cég vezetése úgy döntött, hogy egy újabb szálláshelyet alakít ki a szomszédos ingatlanon – ahol szintén adottak voltak az üres barlanglakások. Kicsit módosult a koncepció, és SIROCAVE Barlang Szobák néven fürdőszobás szobák, valamint egy külön közös konyha került megtervezésre és kialakításra. Ebben az ütemben 2 db kétágyas szoba (összesen 4 férőhellyel) készült el, valamint a közös konyha.

A támogatott projekt keretében az üres barlanglakások esővíz-elvezető rendszert kaptak (sziklán belül), majd ezt követően vízzáró lőtt beton szigetelést, amely statikai megerősítésként is szolgál. Korszerű műanyag nyílászárók és hőszigetelt homlokzati falak, valamint hűtő-fűtő kílmák biztosítják télen-nyáron a barlangok megfelelő belső hőmérsékletét. Természetesen a mai kor igényeinek megfelelően minden alapszolgáltatás kialakításra került, a zuhanyzós fürdőszobákban található a mosdó és a wc, a szobákban franciaágyak, ruhás szekrények, éjjeli szekrények, komódok kerültek elhelyezésre, valamint mindkét szobában tévé, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, evőeszközök, a teraszokon kerti bútorok szolgálják a vendégek kényelmét. A közös konyhában kerámialapos tűzhely, mosogató, hűtőszekrény, kenyérpirító, vízforraló, főzőedények és -eszközök, tányérok és evőeszközök állnak a vendégek rendelkezésére, valamint egy nagy étkezőasztalnál tudnak akár közösen is étkezni. (Az eszközök egy része nem a támogatott projekt keretében, hanem saját forrásból került beszerzésre.) A közös konyhában kapott helyet a bemutató vitrin is, ahol a vendégek a helyi kézműves és termelői termékeket ismerhetik meg, illetve munkatársainktól megvásárolhatják. A működési költségek csökkentése érdekében napelemes rendszer került a barlanglakások tetejére.

A szálláshely gasztronómiai tematikával valósul meg, így az új elérhető szolgáltatások: helyi kézműves sajtok és környékbeli termelői borok vásárlásának lehetősége a szálláshelyen, valamint kulináris programokon való részvételi lehetőség.

Elérhetőségek: SIROCAVE Barlang Szobák, Sirok, Vörös utca 31.,
www.sirocave.hu, +36703950008, foglalas@sirocave.hu, +36306065565, gabi@sirocave.hu