Jó gyakorlat – Jó példa

„Jó gyakorlat – jó példa”:

A Tóth Metál Bt.(Sirok) EU – forrásból megvalósult fejlesztése a Brüsszeli kiemelt jó gyakorlatok között!

Örömmel vettük, hogy az Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesületet is felkérték arra, hogy a lefedettségi területén, 2007 -2013 közötti Európai uniós forrásból megvalósult projektek közül egy kiemelkedő fejlesztést nyújtson be az Európai Unió felé. Élve a lehetőséggel, mi egy olyan vállalkozást választottunk, amely a 2007 -2013 támogatási időszak alatt kétszer is sikeresen pályázott és a megítélt támogatásból maradéktalanul megvalósította a vállalt fejlesztéseket. Az Európai Uniós lista a jó gyakorlatokról az alábbi linken érhető el, a hol a Tóth Metál Bt. projektje a 107. pontban található. (a számozás véletlenszerű és nem tükröz rangsorolást a projektek között!!!!)

http://enrd.ec.europa.eu/policy-in-action/projects-practice_en

Letöltés

A Tóth Metál Bt. bemutatása:

A Heves megyei, siroki székhelyű Tóth-Metál Fémtömegcikkgyártó Bt. egy fővel indult 2009. évben. A cég 100%-ban magyar, második generációs, családi tulajdonú kisvállalkozás. A cég alapítója, idősebb Tóth Lászó, az 1970 – es években álmodta meg a vállalkozást, tevékenységét 50 m2-es helyiségben kezdte. Eleinte kötőelemek, csavarok, anyák, fittingek és fémtömegcikkek gyártása volt a fő profil.

A változás 1992-ben kezdődött, amikor ifj. Tóth László és felesége irányításával a cég egy dinamikusan fejlődő kisvállalkozássá kezdte kinőni magát. A régi műhelyt mára 3300 m2-es területen egy 1000 m2-es modern, klimatizált üzem váltotta fel. Fő profil a precíziós forgácsolt alkatrészek gyártása, melyeket hagyományos gépeken illetve 14 modern CNC vezérlésű esztergán és megmunkáló központon kerül előállításra két, illetve három műszakos munkarendben.
Főbb termék: autóipari alkatrészek, gépépítő elemek, hadiipari alkatrészek, tengelyek, perselyek, fittingek, süllyesztékes kovács szerszámok, stancszerszámok gyártása és felújítása, segédmotorok alkatrészei, egyedi gyártású görgősláncok és patentszemek, speciális felrakó és feltöltő hegesztések. A gépek egyedi kis,- és közepes sorozatú alkatrészek gyártására is alkalmas, számítógépes modell, minta vagy műszaki rajz alapján. 2006-ban bevezetésre került az ISO 9001:2000 minőségbiztosítási rendszer, ez 2009-ben ISO 9001:2009-es szabvány szerint megújításra került, minden évben a felülvizsgálatot, a rendszer felügyeletéért és működtetéséért felelős minőségügyi szakember végzi el.

1. Tóth Metál Bt beszállítója lett a Firth Rixson Hungária Kft –nek amely süllyesztékes kovácsolással foglalkozik. Nagyobb hozzáadott érték érdekében, a kovács darabokat a Tóth Metál Bt forgácsolta meg, mely külföldi autóipari gyárak részére került értékesítésre. A Tóth Metál Bt CNC gépparkja erre a munkára már nem volt alkalmas, technikai tudása és kora miatt, ezért az új CNC gépek beszerzése vált esedékessé. Lehetővé téve tehát termékkínálat bővítését, és még magasabb minőség elérését, fejlesztések kivitelezését.

2. HBS Seissenschmidt Kft –nél szerszám hiány merült föl, a Németországi lassú szállítások miatt. A Tóth Metál Bt az innovatív fejlesztés eredményeként a Németországi beszállítót nagy részben kiváltotta, így a helyi üzemet rugalmasabban és biztonságosabban tudja kiszolgálni. A szerszámgyártással kapcsolatosan fiatal magas képzettségű szakemberek alkalmazására vált lehetőség. A munkahely megőrzés mellett, új munkahelyek jöttek létre, és nem csak a hazai, hanem a külföldi piaci részesedését is növelni tudta. Nemzetközi szinten is minőségi, pontos beszállítóként tartják számon, ami kiváló marketing is egyben.

Támogatások:

2009. LEADER jogcím – Vállalkozás alapú fejlesztések 1. számú intézkedésre a támogatása 17.395-613 Ft (65%-os támogatás)(a teljes kivitelezési összeg: 29.839.404 Ft). A projekt címe: Cnc gépek beszerzése.

2013 LEADER jogcím 1. SZÁMÚ INTÉZKEDÉS: Vállalkozások innovatív fejlesztése a támogatása 8.439.312 Ft (65%-os támogatás)(a teljes kivitelezési összeg 12.983.557Ft. A projekt címe: Tóth Metál Bt innovatív fejlesztése.