A projektcélja a Szt. Márton Plébániatemplom, a palócok székesegyházának külső felújítása volt. A projekt keretein belül a templomkertben őshonos fák, támlás padok, valamint a történetet bemutató ismertető tábla került elhelyezésre. A közel 200 éves épület rekonstrukciójával az egyházközösség méltó környezetet biztosít a helyi hitélet működtetéséhez, kórus koncertek, diákmisék megvalósításával, az összetartozás erősítésével. A templom felújítása, rendbetétele a 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében valósult meg. 29.974.015 Ft támogatásból 2014. december 2-án került felújításra a templom épülete.

A fejlesztés célja az volt, hogy a műemlék templom, a hatósági engedélyeknek és iránymutatásoknak megfelelően építészeti szempontból teljes körűen megújuljon, így méltó hitéleti központtá válhasson a térség legszebb egyházi építménye, mely a magyar romantikus építészet legelső gyöngyszeme. A kivitelezés a homlokzat és tető felújítási munkálatok kivitelezését, villámvédelem megvalósítását foglalta magában.

A kiviteli munkálatok célja, hogy a helyi közösség méltó egyházi központja legyen a templom, kifogástalan műszaki tartalmával lehetőséget biztosítson az itt élő emberek találkozására, korosztálytól függetlenül különféle egyházi liturgiák, vagy közvetetten, kiemelkedő ünnepekhez kapcsolódó kulturális programok (kórus fellépések, hangversenyek) megvalósításához egyaránt. Alapvető közösségi megtartóerőként, összetartó kohézióként méltó helyet szolgáljon házasságkötések, keresztelők, egyéb hitéleti programok megvalósításához.

A templom közvetlen környezeteként szolgáló templomkert megújításának fontos elemei lettek az elhelyezésre került őshonos fák (4 db), a pihenést, találkozást szolgáló támlás padok (4db), valamint az identitást fejlesztő ismertető tábla. A folyamatos fenn-, és rendtartás érdekében egy egytengelyes fűnyíró traktor került beszerzése a templom méltó képének, környezeti látképének megteremtéséhez.