Mónosbéli pálinkafőzde – Innovatív fejlesztése

A Vidékfejlesztési Program keretén belül az Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-29-8-20 kódszámú, Innovatív fejlesztések támogatása című felhívás alapján a Sas és Társa 2002 Kft. a „Mónosbéli Pálinkafőzde bérfőzdei szolgáltatásának bérfőzdei szolgáltatásának innovatív fejlesztése lepárló berendezés moduláris PLC alapú központi vezérlőrendszerével„ című 3195932196 számú projektjére 8.697.006 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A projekt elszámolható összköltsége 14.495.010 Ft, önerő 5.798.004 Ft . Megvalósítási helyszín: 3345 Mónosbél, belterület 253/1 hrsz. ( Pálinkafőzde)

Cégünk mónosbéli telephelyén saját beruházás keretében egy látvány pálinkafőzdét alakított ki, mely 2015.-óta bérfőzdei szolgáltatást nyújt. 2017. évben kapacitásbővítést valósítottunk meg, korszerű gőzüzemű berendezések megvásárlásával, jelenleg bérfőzdénk a kistérség egyik legmodernebben felszerelt főzdéje . A minőségi pálinka iránt nagy a kereslet, a bérfőzetők szívesen fogyasztják a saját cefréből készült pálinkát. Ezen cél elérése érdekében vállalkozásunk komplex projektet valósított meg. Innováció keretében vállalkozásunk lepárló berendezését egy moduláris PLC alapú központi DCS-SH-NX vezérléssel látta el. Az érintő képernyős PLC vezérlés a főzés sebességét és a deflegmátor hőmérsékleten keresztül a pálinka minőségét szabályozza. A vezérlés beállított gyártási paraméterek alapján automatikusan elvégzi a lepárlási műveletet. A vezérlés működteti a berendezés villamos berendezéseit ( mosószivattyú, keverő,), illetve vezérlés segítségével történik a főzőtányérok állítása , a vízellátás, a világítás szabályozása. A vezérlés azonnal reagál a hőmérséklet változásokra, így biztosítja az optimális energia és gázfelhasználást, amely akár 10-15 % megtakarítással is járhat. A vezérlés fény és hangjelzést ad amikor szükséges a főzőmester személyes közreműködése.

Kisléptékű infrastruktúra keretén belül a pálinkafőző épület külső és belső tereinek megfigyelésére korszerű, modern videó rendszer került felszerelésre. A terek megfigyelésére 3 db kamera a belső térben , 5 db kamera a külső térben került felszerelésre. Internethálózaton keresztül, számítógép vagy mobiltelefon segítségével a rendszer által rögzített és élőképek megtekinthetők.

Építési tevékenység keretén belül, a főzde területe táblás kerítéssel került körbekerítésre, mely tevékenység nem építési engedélyköteles . A táblás kerítés kimagasló eleganciával és minőséggel rendelkezik. A horganyzási technológiának köszönhetően a táblák időjárás-álló, tartós termékek.

Marketing tevékenység keretén belül a megvalósított fejlesztést nyílt nap keretén belül népszerűsítettük.

A projektnek köszönhetően bérfőzdénk egy korszerű, modern , a jövőre előremutató innovatív technológiai megoldásokat és szolgáltatásokat kínáló bér pálinkafőzdévé vált.