Ismertető

Ismertető

Alulírott Lóczi Béla (3240 Parád, Émály út 21.,) a „Magyarország Kormányának felhívása „Innovatív fejlesztések támogatása” címmel megjelent VP6-19.2.1.-29-8-20 kódszámú pályázat megvalósításához, és a kifizetési kérelem elszámolásához az alábbi ismertetőt nyújtom be:

Lóczi Béla egyéni vállalkozó 3240 Parád, Kossuth Lajos út 354/7 szám alatti, 521/21 hrsz.-ú épület (korábban üzlet) korszerűsítését hajtotta végre, építészmérnöki irodát alakított ki. A korszerűsítés során az eredeti az 1980-as években épült épületrészben teljes belső felújításra, valamint a tetőhéjazat cseréjére volt szükség.

Az épület egy része megsüllyedt, ezért négy ponton úgynevezett alásajtolásos módszerrel vasbeton cölöpalapozást kellett végezni. Ehhez az alaptest alá, speciális technológiával utólagosan cölöpöket préseltek be. Ezzel egy időben a szigetelésvédő aljzatbetont is újra kellett készíteni. A süllyedés miatt itt önhordó, a lábazati betonfalba befogott vasbeton szerkezetet kellett építeni. A korabeli homlokzati nyílászárókat korszerű, öt kamrás, három rétegű hőszigetelt üvegezéssel ellátott nyílászárókra cserélték. Az utcai nagy portál biztonsági üveggel és betekintést gátló fóliával lett ellátva. A földszinti padozatba 10 cm EPS 100 lépésálló, még a fafödémbe, a gerendák közé és alá 25 cm ásványgyapot paplan szigetelés lett beépítve. A födémben párazáró fólia is elhelyezésre került, alsó oldalon pedig gipszkarton burkolat lett beépítve. Az oldalfalaknál csak belső oldali hőszigetelésre volt lehetőség, ott 7,5 cm Ytong Multipor hőszigetelő lapok kerültek elhelyezésre. Az belső falfelületek és mennyezetek megfelelő előkészítés után két réteg szilikát alapú festést kaptak. A padozatok gress lap, még a vizes helyiség oldalfala csempe burkolatot kapott.
Az épületben gázkonvektoros fűtés működött. Ez el lett bontva és új gázvezeték rendszer épült. Új konvektor is elhelyezésre került. Beépítésre került még egy inverteres levegő-levegő hőszivattyú, mely a hűtést és a fűtést is ellátja.

Az épületben teljesen új bútorzat készült, valamint az iroda működéséhez elengedhetetlenül szükséges gépbeszerzés is történt. Új számítógép, fénymásoló és CAD szoftver lett beszerezve.
A felújítás előtti épület nem felelt meg a mai kor követelményeinek, beázott, hűtés-fűtés nem volt kellő képen megoldott, így magas fenntartási költséggel rendelkezett. A korszerűsítéssel és az új inverteres levegő-levegő hőszivattyú beszerzésével az épület fenntartási költsége jelentősen csökkentek.

Parád, 2022. április 27.
Lóczi Béla