Nyertes projekt megvalósítás Mátraderecskén

Záró beszámoló a megvalósult fejlesztésről

„Vadrózsa Vendégház szolgáltatásának fejlesztése a népművészeti hagyományok jegyében” című pályázat záró beszámolója

20 éve működő vendégházunkat a vendég visszajelzések, igények alapján folyamatosan fejlesztjük, alakítjuk. Ezért volt fontos számunkra ez a pályázati lehetőség. A házban eddig 2 szoba;2 fürdőszoba, egy konyha és egy nappali/étkező volt.

A vendégház kerekesszékkel nem volt megközelíthető, mert az épület bejáratánál 60-cm-t áthidaló lépcső volt. A jelenlegi projekt keretében a legnagyobb hangsúlyt az akadálymentesítésre és a kapacitásbővítésre helyeztük.

Az első mérföldkőben az építészeti és gépészeti munkákat valósítottuk meg. A második mérföldkőben pedig az eszközbeszerzés volt a fókuszban. Az első elszámoláshoz kapcsolódóan az épületbe való bejutás, szoba és vizesblokk akadálymentes kialakítása történt meg, amely révén biztosítva van a szálláshely minden sérültségi csoport számára. Energiahatékonyság növelése céljából a fenntartható fejlődés alapelveivel összhangban a fűtéskorszerűsítés a tető- és nyílászárók cseréje valósult meg. A külső szabadtéri közlekedők, járdák átalakításával és új rámpa, parkoló építésével, valamint az épület bejárati ajtajának szélesítésével az épületbe való akadálymentes bejutás, ezáltal biztosított. A parkoló burkolata kavicságyra terített homokágy és térkő. A zöldfelület az előkertben meglévő kb. 20 m2-es betonozott felület bontásával és füvesítésével növekedett. Kapacitásbővítés keretében egy családi vendéglakrészt alakítottunk ki, mely két szobából és egy közös használatú fürdőszobából áll. Felújításra kerültek a meglévő szobák és a kiszolgáló helyiségek (fürdőszoba, konyha, étkező).

Az egyik szoba és a hozzá tartozó vizesblokk akadálymentes kialakítása révén biztosított lett a szálláshely minden sérültségi csoport számára. A kisméretű lakásjellegű terek miatt, látássérültek számára vezetősáv kialakítása nem volt szükséges. Az energiahatékonyság növelése céljából a fenntartható fejlődés alapelveivel összhangban fűtéskorszerűsítés (radiátorok és csővezetékek cseréje), tető- és nyílászárók cseréjét végeztük el. A jelenlegi tetőhéjazat teljes felújításra került. Kapacitásbővítés keretében egy családi vendéglakrész került kialakításra, mely két szobából és egy közös használatú fürdőszobából áll, mely a padlásfeljáróból került kialakításra. A meglévő szobák és kiszolgáló helyiségek teljes felújítása megtörtént melynek keretében a hideg és meleg burkolatok cseréjét, festést/mázolást végeztünk el.

A második mérföldkőhöz kapcsolódóan az energiahatékonyság növelése céljából a fenntartható fejlődés alapelveivel összhangban napelemrendszer került kialakításra (jogosultságellenőrzésen elutasított tétel). A projekt megvalósítása során célunk volt az energiatudatos, környezetvédő gondolkodás melyben az energia felhasználást ésszerű anyagi ráfordítással kívánjuk csökkenteni. Az energia felhasználás csökkentésére érdekében teljes napelem rendszert telepítünk, mellyel várhatóan kiváltható a hálózati villamos energia felhasználás, és éves szinten jelentős (3 831 kg) CO2 kibocsátástól óvjuk meg környezetünket. Az építési beruházások a pályázati tervdokumentációban foglaltak szerint készültek el. Az építéshez kapcsolódó költségek egyes tételei esetében az elszámolható kiadások arányosítással kerültek megállapításra. Mivel az ingatlan egy része közös használatú.

A második mérföldkő során az eszközbeszerzés keretén belül masszázságy, televízió, gőzvasaló, porszívó került beszerzése. Lakástextíliák beszerzésével: ágynemű garnitúra, lepedők, törölközők, és palóc népművészeti textíliák (ágysál, függöny, díszpárna, terítő) megvásárlásával újítottuk meg készleteinket. Ezáltal jelenítettük meg a palóc tájegység népi iparművészetét a mindennapi életünkben.

Szolgáltatásaink bővítése keretében közérzetjavító programok (Mofetta 2003 Kft., High Tech Sportok Bázisa Mátrafüred), valamint helyi kézműves termékek ajánlására (Nováki Győzőné őstermelő- termelői méz) megállapodást kötöttünk.

A támogatás eredményeként létrejött szálláshelyek száma 8 fő.

A fejlesztés- felújítás eredményeként a vendégház megkapta a 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet és a Nemzeti Tanúsító Védjegy Szabályzat követelményeinek megfelelő 4 napraforgós minősítést.
A megújult vendégházunkat többfajta hirdetési felületeken reklámozzuk: 2020. szeptemberében, Pétervásárán megrendezésre kerülő első turisztikai vásáron mutattuk be megújult vendégházunkat az érdeklődőknek. Valamint állandó résztvevői vagyunk a Mátraderecskei Palóc Párnafesztiválnak, a Mátraballai Burgonya napnak, a Recski Pogácsás napnak, a Parádi Palóc napnak, az Egri Civil Ünnepnek.

A pandémiás időszakban nagyon sok rendezvényt nem tudtak megrendezni az idén, a felsorolt környékbeli programok (a pétervásárai, és a Civil ünnep kivételével), szinte mindegyik meghiúsult.

A vendégházunkkal a www.beresvendeghaz.hu és az alábbi honlapokon találkozhatnak www.szallas.hu; www.kornyeke.hu; www.mofetta.eu; www.matraderecske.hu; www.falusiturizmus.eu.

Kiadványaik (prospektus, képeslap) jelen vannak a rendezvényeken valamint állandó jelleggel a Háziipari Szövetkezet helyi részlegénél.

A kommunikációs célra alkalmas fotódokumentáció elkészült. A támogatott beruházás megvalósulását a legteljesebb mértékben és egyértelmű módon alátámasztó fotódokumentáció (1. mérföldkő, 2. mérföldkő) külön mellékletként került csatolásra.

A pályázat keretében megvalósult projekt az ép-, és a fogyatékossággal élő emberek részére egyaránt ideális szálláshelyet biztosít a testi-, lelki-, szellemi feltöltődéshez.

Béresné Nemcsák Ilona
kedvezményezett