A Köles reneszánsza konferencia

Magvak és gabonák termesztésének és fogyasztásának táplálkozás élettani, valamint élelmezésgazdasági haszna és lehetőségei a 3. évezred első századában Magyarországon c. rendezvénysorozat

I.
A köles reneszánsza
rendezvények menetrendje és időbeosztása

Időpont:
2013. október 25.
Helyszín:
BGF. Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Budapest V. Alkotmány utca 9-11.,
V. előadó terem fszt.

Beíratkozás / Bejelentkezés 8.00 – 9.00 Aulában
Megnyitó 9.00 – 9.20 Köszöntés és bevezető

9.20 – 9.50 1. Történelmi emlékek (régészet, történelem, néprajz.)
Témavezető: Dr Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egyetemi tanár
MTA doktora, akadémikus, professzor emeritus PTE
BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tszk,
PTE. BTK.. Iterdisciplináris Doktori Iskola

Előadó: Dr. Gyulai Ferenc egyetemi tanár MTA doktora
Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és
Környezettudományi Karán docense
A KÖLES (Panicum Miliaceum L.) TÖRTÉNETE MAGYARORSZÁGON A RÉGÉSZETI TÖRTÉNETI ÉS A NÖVÉNYTANI ADATOK TÜKRÉBEN

9.50 – 10.20 2. Növénytermesztés mezőgazdaság,
Témavezető: Dr. Mézes Miklós tanszékvezető egyetemi tanár,
MTA doktora Szent István Egyetem – Gödöllő,
Takarmányozási Tanszék
Előadó: Dr. Blaskó Lajos egyetemi tanár MTA doktora
Debreceni Egyetem MTK.
Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet
Debreceni Egyetem AGTC Kutató Intézetek és
Tangazdaság főigazgatója volt
A KÖLES TERMESZTÉS TAPASZTALATAI A DE AGTC KARCAGI KUTATÓ INTÉZETÉBEN

Előadó: Dr. Tirczka Imre egyetemi docens
Szent István Egyetem – Gödöllő, Mezőgazdaság- és
Környezettudományi Kar Környezet- és
Tájgazdálkodási Intézet,
Ökológiai Gazdálkodási Tanszék
ÖKOKÖLES TERMESZTÉS TAPASZTALATAI A BABATVÖLGYBEN

Előadó: Dr. Roszik Péter Biokontrol Kft. igazgatója
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft ügyvezető
1995-2012 a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara
elnöke
A KÖLES AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSBAN

10.20 -10.40 3, Malomipar
Témavezető: Dr. Veha Antal MTA doktora, egyetemi tanár
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar dékán,
agrárcentrum-elnök, MTA AMB tag.

Előadó: Léder Ferencné okleveles tartósítóipari mérnök
KÉKI ny. munkatársa
A KÖLES HAGYOMÁNYOS ÉS ÚJ ÉLELMISZERIPARI
FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁI

Előadó: Dr. Mészáros Ferenc Fair Trade kft ig.
A KÖLES HÁNTOLÁSA ÉS A HÁNTOLÁS GÉPEI

Kávé szünet 10.40 – 11.10 (Közösségi térben I. emelet)

11.10 – 11.40 4, Élelmezéstudomány

Témavezető: Dr Salgó András egyetemi tanát MTA doktora
BME Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszékvezető,
dékánhelyettes

Előadó: Dr. Tömösközi Sándor egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki kar Alkalmazott Biotechnológia és
Élelmiszertudományi Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tudományos és
Nemzetközi Igazgató
PROTEIN CHARACTERIZATION AND NUZTRIEN COMPOSITION
OF HUNGARIAN PROSO MILLET VARIETIES AND THE EFFECT
OF DECORTICATION
Magyar vadköles fajták protein karakterizálása / fehérje jellemzése és tápanyag összetétele a hántolás hatására.

Előadó: Bagdi Attila biomérnök, doktorandusz phd.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki kar Alkalmazott Biotechnológia és
Élelmiszertudományi Tanszék,
HÁNTOLT ÉS HÁNTOLATLAN KÖLES TÁPLÁLKOZÁS ÉLETTANI JELLEMZÉSE ÉS KÖLES HOZZÁADÁSÁVAL KÉSZŰLT TÉSZTA FUNKCIONÁLIS TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA

11.40 – 12.20 5, Táplálkozás élettan

Témavezető: Dr. Lugasi Andrea
BGF. KVIK Turizmus Vendéglátás Intézet tanszékvezetője

Előadó: Dr. Szabó János egyetemi tanár, MTA doktora
SZTE Orvosi Genetikai Intézet
EPIGENETIKA ÉS TÁPLÁLKOZÁS

12.20 – 12.30 6, Köles készítmények a magyar konyhaművészetben,
cukrászatban, kereskedelemben

(Kóstoló előtti rövid tájékoztató .)

Ebéd 12. 30 -14.00 ÉTELBEMUTATÓ ÉS KÓSTOLÓ
(Közösségi térben I. emelet)

Szakácsok:
Garaczi János szakácsMESTER , konyhafőnök, Tanyacsárda üv.
Lenôtre Francia Gasztronómiai Chefakadémia diplomása,
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Kecskemét és Bugac Régió elnöke

Nyers Csaba gabona szakács az” ÜST MESTERE”, iparművész
ÓMT elnökségi tagja

Szabó Imre molnár
Karcagi Ízőrzők Egyesület

Cukrászat:
Zila László aranykoszorús MESTERcukrász, Zila Kávéház üv.
Első cukrászként Év Gasztronómusa 2011.
Magyar Cukrász Ipartestület tag
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapító tag

Sütőipar, pékség:
Ollé Sándor pékMESTER, Piszkei Öko Kft üv.
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje alapító, majd alelnök
Magyar Pék Szövetség elnökségi tag

Italok
Köles sör:
Dr. Kiss Zsuzsanna egyetemi tanár
Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar
Sör és Szeszipari Tszk, adjunktus
Köleses sör:
Szilágyi András mérnök
A köleses sör hazai gyártója

14.00 – 14.20 7, Italok kölesből

Témavezető: Hegyesné Dr. Vecseri Beáta egyetemi docens
Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar
Sör és Szeszipari Tszk. vezető

Előadó: Dr. Kiss Zsuzsanna
Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar
Sör és Szeszipari Tszk. adjunktus
A KÖLES SÖR GYÁRTÁS TECGNOLÓGIÁJÁNAK FEJLESZTÉSE

14.20 – 14.40 8, Fogyasztási szokások

Témavezető: Dr. Kisbán Eszter történész, néprajzkutató
MTA. doktora, .egyetemi tamár
PTE. BTK.. Iterdisciplináris Doktori Iskola vezetője

Előadó: Román Péter Junior Vendéglátó Vállalat ig.
FOGYASZTÁSI SZOKÁSOK VÁLTOZÁSA A KÖZÉTKEZTETÉSBEN
A 70-ES ÉVEKTŐL NAPJAINKIG MAGYARORSZÁGON

14.40 – 15.10 9, Vidékfejlesztés – turizmus

Témavezető: Dr. Szabó Géza phd. tanszékvezető egy. docens
Pécsi Tudományegyetem TTK Földrajzi Intézet

Előadó: Dr. Csizmadia László főiskolai tanár,
professzor emeritus, EuroGites alelnök, FATOSZ elnöke
KVIF „örökös főigazgató”
VIDÉKFEJLESZTÉS – FALUSI ÉS AGRÁRTURIZMUS

15.10 – 15.40 10. Köles PIACA és piackutatása

Témavezető: Dr.. Kapronczai István
Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója

Előadó: Dr. Györe Dániel phd.
Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatója
A KÖLES PIACA ÉS PIACKUTATÁSA

16.00 – 17.00 Feladatlapok kitöltése és leadása

Vezető: Dr. Remenyik Bulcsú phd.

Emléktábla avatás 17-00 – 18.00

Tájékozódás
www.koles.atw.hu
személyesen Dr. Juhász Ágnesnél: Tel: 06-303-432-953
kolestudomany@gmail.com

Meghívó megtekintése Rendezvény felhívás megtekintése
ugrás a lap tetejére...