Pályázati lehetőség falumegújításra és vidéki örökség megőrzésére

Falumegújításra és Vidéki örökség megőrzésére lehet pályázni 2012. október 15 – november 15 között, a Darányi Ignác terv, Új Magyarország Vidékfejlesztési Programján belül. A rendelet hamarosan elérhető lesz a Magyar Közlönyben és annak internetes felületén: http://magyarkozlony.hu/ , valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján: mvh.gov.hu.
A pályázati lehetőségekkel kapcsolatban érdeklődni lehet, előzetes időpont egyeztetést követően az Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Irodájában (3250 Pétervására, Keglevich út 26, 06 20 3603646, valamint a 06 36 368 414)

13 milliárdos támogatás
Összesen mintegy 13 milliárd forinttal támogatja a vidékfejlesztési tárca a vidéki életminőség javítását. A Darányi Ignác Tervben falumegújításra és -fejlesztésre 8 milliárd, a vidéki örökség megőrzésére pedig ötmilliárd forint jut – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A támogatásra önkormányzatok, azok társulásai, nonprofit szervezetek és egyházi jogi személyek pályázhatnak október 15. és november 15. között. A pályázati pénzekből jut majd a többi között a népi építészet emlékeinek megóvására, de a helyi piacok létrehozására is. Mindkét pályázatnál újdonság, hogy bővítésre is fel lehet használni az összegeket. A támogatási kérelmeket a területileg illetékes LEADER Helyi Akciócsoportokhoz lehet beadni – tájékoztatott az államtitkár. V. Németh Zsolt emlékeztetett: a pályázható összegek eltérő mértékűek attól függően, hogy az ország különböző területein a LEADER Helyi Akciócsoportok eddig mennyit használtak fel forrásaikból. Vannak térségek, ahol a rendelkezésre álló forrás 10 millió forint, máshol viszont eléri a 100 millió forintos nagyságrendet. Az államtitkár kitért arra is, hogy a támogatás a legtöbb esetben 100 százalékos mértékű. A pályázatokat 5-5,5 hónap alatt bírálják el. Emellett a nyertes pályázóknak az első számlát – amelynek legalább tíz százalékos mértékűnek kell lennie – hat hónapon belül be kell nyújtania, illetve két éven belül be kell fejeznie a beruházást.

kormany.hu/MTI
Forrás: http://umvp.eu/?q=sajtoszemle/13-milliardos-tamogatas